Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Νίκος Βασιλικός. Οι σύγχρονοι κονκισταδόροι

Γράφει ο
Νίκος Βασιλικός
    Οι σύγχρονοι κονκισταδόροι
       Να λοιπόν που αυτά που λένε οι γραμματιζούμενοι είναι αλήθειες! Είπε ένας σοφός ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτό συμβαίνει και τώρα.
       Πρίν από κάτι αιώνες για χάρη της Ισπανίας και αργότερα της Πορτογαλίας ξεκίνησε ο Αμέρικο Βεσπούκι, (AmerigoVespucci, 1451-1512 ), μαζί με τον Χριστόφορο Κολόμβο που ήταν πιο παλιός, να ανακαλύψουν νέες χώρες για αυτούς που τους έστειλαν. Εκεί βρήκαν πολιτισμούς αιώνων, Αζτέκους, Ίνκας και άρχισαν να τους “εκπολιτίζουν” σύμφωνα με τους δικούς τους πολιτισμούς. 
       Άρχισαν να τους μοιράζουν καθρεφτάκια, χάντρες, κουτάκια με μουσική και ως αντάλλαγμα έπαιρναν χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους. Στην μετέπειτα Αμερική κατοίκισαν όλοι οι εγκληματίες και οι τυχοδιώκτες της εποχής. Καλή ράτσα, εξολόθρευσαν όλους τους ερυθρόδερμους από τον τόπο τους όχι μόνο για τον χρυσό και το ασήμι, αλλά και για τη γη τους. Εδώ το αντάλλαγμα ήταν “το νερό που καίει”, το ουίσκι. Ποιο μετά, άλλα καθάρματα μεγαλύτερα από τα προηγούμενα, δήθεν για να βοηθήσουν τους ντόπιους τους πούλησαν όπλα και έχοντας την σιγουριά του τακτικού στρατού καθάρισαν τον τόπο από τους αυτόχθονες.


       Φθάσαμε λοιπόν στην εποχή μας. Όλη η Μεσόγειος, τα παράλια της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής κατακλύζονται από κάθε εθνικότητας Κονκισταδόρους. Αμερικανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί, όλοι έρχονται για να “σώσουν” τους λαούς της Μεσογείου!
       Αν πιάσεις αυτές τις ράτσες, μεταξύ τους έχουν συγγένεια. Τότε τα παλιά τα χρόνια, αφού βγήκαν από τις σπηλιές και αφού ξεκαθάρισαν μετά από πολέμους μεταξύ τους τις ράτσες τους, άρχιζαν να κάνουν συμμαχίες. Θα παντρευτεί ο τάδε γιός της φυλής μας την τάδε κόρη της άλλης φυλής και θα γίνουμε σόι, μετά ο εγγονός του τάδε θα πάρει την εγγονή του άλλου και θα γίνουμε και από εκεί σόι. Έγιναν λοιπόν συγγενείς, έχουν την ίδια γλώσσα με μικρές παραλλαγές, σχεδόν τα ίδια ήθη και έθιμά και άρχισαν πλέον να βλέπουν τα συμφέροντά τους συλλογικά.
       Σε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς όταν ενωθούν θα έχεις αποτέλεσμα τη γνώση. Αν δηλαδή ασχοληθείς με τον πολιτισμό των  Αιγυπτίων και των Ελλήνων θα βρεις πολλά κοινά χαρακτηριστικά, στην τέχνη, στην επιστήμη, ακόμα και στον τρόπο ζωής. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό στους Κονκισταδόρους είναι ο πόλεμος και το πλιάτσικο.
       Τώρα αφού ξύπνησαν οι Αραβικές χώρες και διασφάλισαν τα πετρέλαιά τους τι θα έκαναν; Θα έψαχναν να βρουν που υπάρχουν πετρέλαια, φυσικό αέριο, μεταλλεύματα και ότι άλλο είναι εκμεταλλεύσιμο με χαμηλό κόστος. Φωτιά πολέμου λοιπόν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής για να απαλλαγούν δήθεν από τους τυράννους ηγέτες τους, οικονομική φωτιά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βρήκαν τρόπο να μας δέσουν οικονομικά χειροπόδαρα και τώρα μας δίνουν τα καθρεφτάκια και τις χάντρες για να πάρουν ότι καλό υπάρχει στον τόπο μας και έχει σίγουρα μεγαλύτερη αξία από αυτά που μας δίνουν.
       Βέβαια μεγάλη ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών, που το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν η νομή της εξουσίας και η συμμετοχή σε συνασπισμούς με την ιδιότητα του φτωχού συγγενή, που ναι μεν σε βοήθησαν αλλά γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να τα βγάλεις πέρα. Αυτό δεν σου το είπαν τότε, σου το λένε τώρα.
       Τώρα θα πάρουμε ακόμα λίγα καθρεφτάκια και χαντρούλες και θα δώσουμε τα πάντα στους εσαεί Κονκισταδόρους!!

                                                                                   Νικόλαος Μ. Βασιλικός 
πηγή:antilogoi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ