Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΕΡΓΙΑΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΡΟΥ


Στιγμιότυπο από την μουσική βραδιά. Διακρίνεται η ερμηνεύτρια Άρτεμις Ματαφιά, η Συγχρονοπαραδοσιακή
ορχήστρα και η ψηφιακή απεικόνιση του τροπικού και σμιγοπέλαγου Σίμου της Ελαφονήσου

  Τα μουσικοσυνθετικά και μουσικοχορωδιακά δρώμενα έλαβαν χώρα στην αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Κακογιάννη, Πειραιώς 206 Αθήνα, την Παρασκευή στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 21:00.
«Μη περιμένεις να πνιγώ...»
Βασικοί Συντελεστές του σύνθετου και καινοτόμου μουσικού εγχειρήματος του Γ. Λιάρου, με τον ως άνω τίτλο,  ήσαν:
Ερμηνευτές η εξαιρετική Άρτεμις Ματαφιά και Special guest ο Απόστολος Ρίζος.  
Μουσικοί που υλοποίησαν επιτυχώς το σύνθετο και δύσκολο καλλιτεχνικό διάβημα ήσαν:
Ο Βασίλης Γραμματικός (Γκάιντα - καβάλι), ο Bασίλης Ραψανιώτης (Βιολί), ο Νίκος Χατζησταύρου (RANSACKRAT - Ηλ. κιθάρα), ο Πέτρος Φουντουκίδης (RANSACKRAT –
Μπάσο), ο Θύμιος Μπούτσης (RANSACKRAT - Τύμπανα), ο Κώστας Παπακωστόπουλος (Ακουστική κιθάρα), ο Χρόνης Χρηματόπουλος (Μπουζούκι-τραγούδι).
Φιλική ήταν η συμμετοχή του Κώστα Φωτιάδη (Ποντιακή λύρα).
Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή της παιδικής χορωδίας που απαρτιζόταν κυρίως από τους μικρούς μαθητές του Γ. Λιάρου.

Σύγχρονες Μουσικές Συνθέσεις σε Παραδοσιακά Ακροπατήματα

   Διότι η πολιτιστική παρακαταθήκη ενός Έθνους αποτελεί πηγή της Συλλογικής του μνήμης και συνείδησης, σηματοδότη της ιστορικής του διαδρομής και φυσιογνωμίας, κυρίαρχο συστατικό του Πλαισίου διαμόρφωσης της Εθνικής του ταυτότητας, αποτελεσματικό μέσο γνώσης και ιστορικής εκμάθησης, σύγχρονο επικοινωνιακό μέσο εξοικείωσης με τα στάδια της πολιτισμικής του εξέλιξης και κυρίαρχο δομικό υλικό της Σύγχρονης Πολιτισμικής Παραγωγής του.
   Η αυθεντική μουσική και καλλιτεχνική του δημιουργία, έξω από τα εμπορικά κυκλώματα, τις επιχειρηματικές πατρωνίες, την τυποποιημένη και κατευθυνόμενη πολιτιστική παραγωγή και τα κατασκευασμένα πολιτιστικά πρότυπα, αποτελεί ένα γνήσιο λαϊκό πολιτιστικό πλέγμα με δομικές μουσικές αναλύσεις και συνυφάνσεις πολιτιστικών δράσεων, από γνήσιους εκφραστές της Λαϊκής παράδοσης, αλλά και από δημιουργικούς αναζητητές της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής.
Με μία αρμονικότατη δύναμη συγχέει τις θαλάσσιες αύρες παραδοσιακών ακουσμάτων με τις ροκ παρηχήσεις των ατέρμονων κρουνών μιας ανόθευτης και αέναης παιδείας ταξιδεύοντας μας σε μία κουστωδία πρωτόγνωρων απολαύσεων. Έχει μια θεσπέσια δύναμη να μετουσιώνεται από γητευτή μαζών σε αναπολητή μιας μνήμης που μπορεί να είναι απροσδιόριστη για τον ακροατή, παραμένει όμως ενεργός και αφυπνίζει από το λήθαργο των στιγμιαίων ηδονών.
 Η μουσική δημιουργία του Γ. Λιαρου και των συνεργατών του, αποτελεί ένα αισθητικό σεργιάνισμα στις νεροσυρμές του ανέμου, στις ασπροντυμένες ακτές του αλικύμονα Ποσειδώνα, στο Απολλώνιο φως των Κυκλάδων, στους θαλάσσιους αχούς της Ελαφονήσου και της Λευκάδας, στους απροσμέτρητους ιριδισμούς του Κρητικού Πελάγους, στα βιολετιά δειλινά των Επτανήσων, στα γαλαζόβλεφα σμιλέματα του Αιγαίου, στην Καστροθώρητη Πελοπόννησο και Ρούμελη, στη φωσφόρεια και νυφόστολη Θεσσαλία, στους αετόβολους βράχους της Ηπείρου και της Μακεδονίας και στον Ωκεανοθώρητο Ελληνικό Πολιτισμό του Πόντου.  
  Εκχέει όμως και ένα καθάριο Ελληνικό μήνυμα προς τους οιστρηλάτες των επίπλαστων και πρόσκαιρων απολαύσεων και προς τους στρατηλάτες του Ελληνικού Πολιτισμού και της αδάμαστης Ελληνικής ψυχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ