Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ρόδος, 8 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ.

Την οριακή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας, έφερε με ερώτηση της στη Βουλή, η υπεύθυνη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ευθύνης Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μίκα Ιατρίδη.

Στο κείμενο της ερώτησης, η Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται στο ενδεχόμενο, τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας να κλείσουν, γεγονός που έχει δημιουργήσει εντάσεις, μεταξύ της διοίκησης των ναυπηγείων και των εργαζόμενων σε αυτά.

Ταυτόχρονα, η Μίκα Ιατρίδη, αναφέρει στην ερώτηση της, την πρόταση που έχει γίνει, προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία μεταξύ των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας, με τα αντίστοιχα του Σκαραμαγκά, ώστε να δοθεί λύση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να απαγορεύσει, τις εμπορικές δραστηριότητες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Κλείνοντας της ερώτηση της, η Βουλευτής Δωδεκανήσου, ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, αν η πρόταση για τη συνεργασία μεταξύ των ναυπηγείων έχει εξεταστεί και τι θα κάνουν, προκειμένου να αρθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απαγορεύει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη δυνατότητα να ναυπηγούν εμπορικά πλοία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς         Ναυτιλίας και Αιγαίου
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
                                       
ΘΕΜΑ: «Σε οριακή κατάσταση τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας και ενδεχόμενη συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Σε εξαιρετικά οριακή κατάσταση βρίσκονται τα Ναυπηγεία Σύρου (Νεώριο) και Ελευσίνας, τα οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση τους, κινδυνεύουν να κλείσουν.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση και τους εργαζόμενους σε αυτά, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι. Ειδικά στο Ναυπηγείο της Σύρου, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί επί 4,5 μήνες, ενώ φαίνεται ότι η απουσία ουσιαστικής αναπτυξιακής πολιτικής για τα ναυπηγεία της χώρας, δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα και, αναπόφευκτα, εντάσεις μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης.

Ως ένα μέτρο αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, η διοίκηση των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας (Όμιλος Νεώριον) έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, και τη συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής, η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ θα κατευθύνει παραγγελίες πολεμικών πλοίων και εμπορικών, που δηλώνει ότι διαθέτει, στον Όμιλο, με αντάλλαγμα την απασχόληση πλεονάζοντος προσωπικού των ΕΝΑΕ για την εκτέλεση των παραγγελιών στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις Ελευσίνας/Σύρου.

Η πρόταση αυτή βασίζεται στο γεγονός της απαγόρευσης που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων, να μην έχουν τη δυνατότητα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να αναλάβουν οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν των έργων για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Επειδή είναι απαράδεκτο η πρώτη ναυτιλιακή χώρα του κόσμου να μην έχει σε πλήρη λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες. Επειδή η λύση του «συντονιστή» για τη διάσωση της ναυπηγικής βιομηχανίας δεν φαίνεται να απαντά στα προβλήματα της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1.     Έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα;
2.     Έχει εξεταστεί η πρόταση συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου Νεώριον και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά;
3.     Σκοπεύουν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την άρση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία απαγορεύει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τις εμπορικές δραστηριότητες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ